Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko odložilo start automatických sond na Měsíc

NASA zveřejnila unikátní snímky z misí Apollo
NASA zveřejnila unikátní snímky z misí Apollo
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Moskva - Rusko odložilo plány na vyslání automatických sond na Měsíc. Start modulu Luna 26 se místo roku 2020 uskuteční v roce 2021, o rok je odložena i mise přistávacího modulu Luna 27, původně plánovaná na rok 2021.

Projekt Roskosmosu a Evropské kosmické agentury (ESA) začal loni na jaře, kdy se k Marsu vydala evropská družice Trace Gas Orbiter. Během druhé etapy by měla ESA vyvinout přistávací modul a Roskosmos robotické vozítko, které bude k planetě vysláno.

Program výzkumu Měsíce nedokáže ruský kosmický výzkum realizovat souběžně s programem ExoMars. "V roce 2020 musíme v měsíčním výzkumném programu udělat pauzu, protože dva meziplanetární starty během jednoho roku ruský průmysl nezvládne," prohlásil šéf Ústavu kosmických výzkumů Lev Zeljonyj. "Bojujeme, aby odklad nebyl ještě delší," dodal.

Orbitální družice Luna 26 má Měsíc obíhat ve výšce 200 kilometrů a má provádět distanční sledování jeho povrchu. Přistávací modul Luna 27 chtějí ruští vědci vyslat k jižnímu měsíčnímu pólu, kde má s pomocí hlubinných vrtů zkoumat měsíční horniny. V roce 2024 chce Rusko vyslat k Měsíci automatickou kosmickou stanici Luna 28.

Témata:  Rusko Měsíc ESA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy