Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arabové chtěli truchlit za atentátníky z Jeruzaléma, policie jim zbourala stany

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelští Arabové oplakávají tři muže, kteří v pátek útočili na izraelské policisty v Jeruzalémě. Policie jim dnes na pokyn premiéra Benjamina Netanjahua strhla stany, v kterých chtěli truchlit.

Útočníci byli z městečka Umm al-Fahm, které leží u hranice Západního břehu Jordánu okupovaného Izraelem. Podle izraelských sdělovacích prostředků tam dnes dorazila silná policejní jednotka a přinutila k rozchodu dav lidí, kteří chtěli truchlit po mrtvých útočnících. Stany na místě postavili příbuzní tří mužů.

Útočníci, kteří začali v pátek brzy ráno střílet na policisty u Lví brány vedoucí do Starého Města, měli shodné jméno Džabárín a nebylo o nich známo, že by udržovali kontakty s teroristy.

Netanjahu kvůli útoku svolal bezpečnostní schůzku a rozhodl o stržení stanů pro truchlící. Už v pátek byly uzavřeny mešity na jeruzalémské Chrámové hoře a podle premiérova rozhodnutí se tam věřící budou moci začít vracet v neděli.

Příbuzný jednoho z útočníků řekl, že rodina je stále v šoku. "Kdybychom věděli (že to chtějí udělat), okamžitě bychom jim v tom zabránili. Jsme proti takovým činům. Taková střelba ničemu nepomůže a vše zničí. Teď budou všichni útočit na nás. To se nemělo stát," citoval příbuzného server Ynet.

Témata:  Izrael Benjamin Netanjahu arab policie Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy