Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům zvýšil odhad rozpočtového deficitu na letošní rok o 99 miliard dolarů

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Rozpočtový úřad Bílého domu zvýšil odhad rozpočtového schodku na letošní fiskální rok. Vyšší má být deficit i v příštím fiskálním roce, který začne 1. října.

Nově má schodek za rok do konce září 2017 činit 702 miliard USD (16 bilionů Kč). To je o 99 miliard USD více, než úřad odhadl před necelými dvěma měsíci. Loni rozpočtový deficit činil 585 miliard dolarů.

Bílý dům zvýšil svůj odhad deficitu v příštím roce o 149 miliard na 589 miliard USD. Zákonodárci však již nyní pracují na zákonu o výdajích, který zřejmě toto číslo ještě zvýší.

Koncem května vydal prezident Donald Trump rozpočtový plán, který navrhoval masivní škrty pro domácí programy a sliboval v příštím desetiletí vyrovnaný rozpočet. Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) ale varoval, že Trump spoléhá na příliš optimistické odhady hospodářského růstu.

Americká ekonomika dle Trumpa brzy zrychlí růst na roční tempo tři procenta. Dlouhodobé prognózy CBO počítají s ročním růstem hrubého domácího produktu v průměru 1,9 procenta. V prvním čtvrtletí růst ekonomiky Spojených států zpomalil na 1,4 procenta z 2,1 procenta v závěru loňského roku.

Témata:  USA ekonomika Donald Trump Bílý dům USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy