Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známí zesnulého čínského disidenta nemají spojení s vdovou, mají o ni obavy

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Peking - Přátelé zesnulého čínského disidenta Liou Siao-poa dnes vyjádřili obavy o osud jeho manželky. Básnířka Liou Sia se sice neangažuje politicky, ale přesto byla od roku 2010 pod dohledem úřadů.

Liou Sia byla vidět na záběrech z pohřbu, ale nehovořila s novináři a objevila se jen v doprovodu příbuzných. Jeden z disidentů agentuře AFP řekl, že se s ní od sobotního Liouova pohřbu nemohou spojit. "Jsme velmi znepokojeni. Na fotografiích jsme viděli, jak je (Liou Sia) slabá a otřesená. Vypadala jako nejsmutnější člověk na světě," sdělil Chu Ťia.

Liou projevil přání odjet léčit se do ciziny, ale úřady mu to nepovolily. Jeho přátelé se domnívají, že ve skutečnosti tak chtěl dostat svou ženu do bezpečí. Země EU i USA marně vyzývají Peking, aby nechal Liouovu ženu odjet. Nově se k nim dnes připojila Austrálie.

Po sobotním pohřbu, který se konal ve městě Šen-jang, tamní zástupce řekl, že je Liou Sia volná. Dodal ale také, že prožívá šok ze ztráty příbuzného a potřebuje klid.

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová dnes vyzvala čínskou vládu, aby "zrušila veškerá cestovní omezení pro Liouovu ženu a propustila ji z domácího vězení". Agentura Reuters k tomu napsala, že Bishopové prohlášení se v Pekingu nesetká s porozuměním a že ministryně vyjádřila svůj názor, i když tím může ohrozit vztahy se zemí, která je největším obchodním partnerem Austrálie.

Témata:  Čína Liou Siao-po

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy