Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asi 90 tisíc poutníků si dnes připomínalo vyvraždění carské rodiny

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Jekatěrinburg - V Jekatěrinburgu na Urale se dnes konala pouť k místu, kde bolševici před 99 lety vyvraždili carskou rodinu. Pravoslavní duchovní odhadli počet účastníků na 80.000 až 90.000.

Pouť vede od chrámu Na krvi, postaveném na místě zločinu, až po klášter u opuštěné šachty Ganina jama, kam byli mrtví vhozeni.

Účast na pouti ohlásila i poslankyně, někdejší krymská prokurátorka Natalja Poklonská, která je známou obdivovatelkou monarchie. Obdiv k carovi Mikulášovi II. ji vedl dokonce k tažení proti filmu, který se opovážil vylíčit dávný románek Mikuláše coby následníka s baletkou Matildou Kšesinskou.

Car Mikuláš II. byl spolu s manželkou, čtyřmi dcerami, synem a sloužícími zavražděni bolševiky v kupeckém domě v Jekatěrinburgu v noci ze 16. na 17. července 1918. v obavě, aby prominentní zajatce neosvobodili českoslovenští legionáři.

Pátrání po ostatcích začalo až v roce 1991 a zanedlouho byly v okolí uralského města objeveny. V roce 1998 je úřady uznaly za ostatky carské rodiny. Slavnostně byly pochovány v Petropavlovské pevnosti v Petrohradu, který býval hlavním městem carského Ruska. Až v roce 2007 se našel druhý hrob s ostatky čtrnáctiletého careviče a jedné z princezen. O pravost ostatků se ale dodnes vedou spory.

Pravoslavná církev nicméně v roce 2000 vyhlásilo posledního cara a zavražděné členy jeho rodiny za svaté. Loni byl kanonizován i lékař Jevgenij Botkin, zavražděný spolu s panovníkem.

Témata:  Rusko historie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy