Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Republikánští senátoři se postavili proti reformě Obamacare

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Proti reformě Obamacare se postavili již čtyři republikánští senátoři. Tím je zákon, jehož prosazení bylo jedním z klíčových volebních slibů amerického prezidenta Donalda Trumpa, de facto pohřben. Republikáni mají v Senátu 52 křesel, pro schválení zákona je potřeba alespoň 50 hlasů.

Vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell už řekl, že bude prosazovat zrušení Obamacare s dvouletým odkladem. To by podle něj mělo zajistit "stabilní přechodné období" pro přípravu dalšího návrhu reformy.

Ke dvěma dřívějším republikánským odpůrcům zákona, který má nahradit zdravotnickou reformu Trumpova předchůdce Baracka Obamy, dnes přibyli senátoři Mike Lee a Jerry Moran.

Proti reformě jsou všichni demokraté. Americká vláda tak bude muset zvážit, zda návrh znovu upraví, nebo na reformu zdravotnictví rezignuje a pustí se raději do daňové reformy.

"Moc bych se zlobil a hodně lidí by se rozčílilo," citovala Trumpův komentář z minulé středy k možnému propadu reformy agentura AFP. Bílý dům dnes podle agentury Reuters uvedl, že chce s Kongresem na zdravotnické reformě dále spolupracovat, aby ji prezident mohl podepsat.

Témata:  USA Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy