Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeruzalému vládnou noční nepokoje. Dráždí hlavně bezpečnostní opatření u Chrámové hory

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Nová bezpečnostní opatření u Chrámové hory v Jeruzalémě vyústila v noci na dnešek v potyčky, při kterých bylo zraněno 50 Palestinců a jeden izraelský policista.

Podle izraelského tisku byl do rána obnoven klid. Policejní velitel Joram Halevi ale obvinil palestinskou samosprávu z podněcování k násilí. Vedení strany Fatah totiž vyhlásilo den zloby na protest proti instalaci detektorů kovů u vstupů na Chrámovou horu.

Halevi řekl, že bez ohledu na protesty Izrael bezpečnostní opatření nezruší. "Po zavraždění dvou policistů jsme odhodláni zajistit bezpečnost. Rodiny (policistů) ještě truchlí a my nemůžeme tu věc nechat být," řekl.

Proti instalaci detektorů protestovala i nadace Vakf, která spadá pod Jordánsko a má na starost správu muslimských svatyň na Chrámové hoře. Bez jejího vědomí se nemá uspořádání bezpečnostních opatření měnit.

Noční střety se odehrály ve čtvrti Silván, obývané hlavně Araby. Lidé na policisty házeli kameny a zápalné lahve. Jednoho policistu bylo třeba kvůli zranění hospitalizovat, poničeno bylo auto zásahové jednotky. Jednoho muže, který měl u sebe nůž, policisté zatkli. Podobná situace nastala ve čtvrti Ísávija, kde skončili ve vazbě dva lidé.

V pondělí byly nepokoje hlášeny od Lví brány, která je jedním ze vstupů na Chrámovou horu. Právě u ní zaútočili v pátek tři izraelští Arabové, kteří měli u sebe pistole i nože. Policisté je dopadli a zastřelili, ale na těžká zranění pak dva z policistů zemřeli.

Témata:  Izrael Jeruzalém Palestina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy