Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán se omlouval Izraeli za holokaust, Netanjahu chce posílit spojenectví se zeměmi V4

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Na návštěvu Maďarska v pondělí přicestoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Předseda maďarské vlády Viktor Orbán mu podle tiskových agentur řekl, že se Maďarsko ve 20. století dopustilo zločinů na Židech.

Během holocaustu v době druhé světové války bylo povražděno kolem 500.000 maďarských Židů. "Toto se už nikdy nemůže opakovat", protože Maďarsko "bude chránit všechny své občany", citovala agentura AP vyjádření Orbána k "chybám" a "hříchům" své země v minulosti vůči Židům.

Netanjahu po setkání se svým maďarským protějškem řekl, že ho Orbán jednoznačně ujistil o tom, že maďarská vláda stojí při židovském lidu. To jsou podle izraelského premiéra "důležitá slova" vzhledem k antisemitským tónům, které podle kritiků zazněly v nedávné billboardové kampani maďarské vlády zaměřené proti miliardáři a filantropovi Georgi Sorosovi a které znepokojily židovskou obec v Maďarsku.

Izraelské úřady mají miliardářovi za zlé financování organizací, které kritizují izraelskou okupaci palestinských území a porušování lidských práv. Soros prý "podkopává demokraticky zvolené izraelské vlády financováním skupin, které hanobí židovský stát a upírají mu právo na obranu", tvrdí izraelské ministerstvo zahraničí.

"Pro Netanjahua by představovalo velký politický zisk, kdyby visegrádská skupina odmítla politiku nátlaku na Izrael, aniž by jej vyzvala k mírovým rozhovorům s Palestinci, a také, kdyby uznala Jeruzalém za izraelské hlavní město," usoudil maďarský politolog Gábor Miklós. Pro Orbána je podle něj zase výhodné, že ho návštěva izraelského premiéra očišťuje od obviňování z antisemitismu a zbavuje nálepky pravičáka.

Témata:  Viktor Orbán Benjamin Netanjahu Maďarsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy