Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochranáři vypustili norky z kožešinové farmy, ti pravděpodobně zemřou

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

New York - Neznámí pachatelé vypustili v Minnesotě na svobodu 35 tisíc norků chovaných na kožešinové farmě. Prokázali jim tak ale medvědí službu. Zvířata totiž nejsou schopna ve volné přírodě přežít.

Pachatelé pronikli do areálu farmy v osadě Eden Valley, odstranili část ohrazení a otevřeli klece s lasicovitými šelmami. Majitelům farmy podle agentury AP způsobili škodu tři čtvrtě milionu dolarů (17 milionů korun).

Policie varovala místní obyvatele, aby se k norkům nepřibližovali, protože zvířata by je mohla pokousat. Policie po pachatelích zatím neúspěšně pátrá a nezná ani motiv jejich činu, uvedla místní média.

O kožešinových farmách se diskutuje také v Česku

Poslanecký návrh na zákaz kožešinových farem od roku 2019 se možná vrátí ze Senátu do Sněmovny s pozměňovacím návrhem. Senátní hospodářský výbor dnes doporučil prodloužit období pro zušení farem do konce roku 2022 a zvýšit kompenzace chovatelům. Senát se bude návrhem na zákaz farem zabývat na své schůzi, která začíná ve středu.

Senátní zdravotnický výbor naopak zákaz farem podpořil, podle senátora ČSSD Jana Žaloudíka to nikdo nezpochybňoval. Senátor Jan Veleba (SPO) v hospodářském výboru Senát zákaz zamítl, to ale výbor neschválil. Veleba svůj návrh zdůvodnil hlavně tím, že budoucí rozsah kompenzací rušeným farmám není podle schválené podoby možné předjímat.

Podobně se vyjádřil Karel Kratochvíle (ČSSD). Podle jeho slov "budeme poslouchat vegetariány, jak je báječný život bez masa". Ptal se také, komu se otevře trh, pokud Česko kožešinové farmy zakáže.

Novela zákona o ochraně zvířat proti týrání, jejíž schválení ve Sněmovně začátkem června podpořilo 132 ze 161 přítomných poslanců, má zakázat "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin". Netýkala by se tedy například chovu králíků nebo nutrií.

Témata:  USA zvířata policie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy