Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský soud stopnul aktivity "skupiny smrti", její autor půjde za mříže

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský soud poslal do vězení Filippa Budějkina, který jako Filipp Lis byl údajně v populární sociální síti administrátorem jedné "skupiny smrti" propagující sebevraždy.

Budějkin dostal tři roky a čtyři měsíce. "Během soudního procesu se podařilo dokázat vinu a účast tohoto mladíka ve dvou případech, kdy přemlouval dospívající dívky k sebevraždám," uvedla Elvira Jakubovová, asistentka soudu v Ťumenské oblasti na západní Sibiři.

Podle vyšetřovatelů mladík loni na jaře v sociální síti Vkontakte šířil mezi nezletilci propagaci sebevražd. Konkrétně nabádal k sebevraždě patnáctiletou studentku z Astrachaně a přiměl k pokusu o sebevraždu nezletilou dívku z Ťumenské oblasti. Dívčin život se lékařům nakonec podařilo zachránit.

Budějkina začaly úřady vyšetřovat loni v květnu, pět dnů poté, co opoziční list Novaja gazeta zveřejnil článek o "skupinách smrti", jejichž 130 členů během půl roku údajně skoncovalo se životem.

Podle statistik v posledních třech letech spáchalo v Rusku sebevraždu 2205 dětí, včetně loňských 720 případů. Podle "dětské ombudsmanky" Anny Kuzněcovové počet sebevražd vzrostl právě kvůli popularizaci tohoto tématu v sociálních sítích. Naopak ministerstvo vnitra se domnívá, že vliv "skupin smrti" je ve skutečnosti mizivý.

Debata o "skupinách smrti" dokonce vyústila v návrhy zákonodárců, požadujících trestní odpovědnost zakladatelů podobných společenství. Koncem května zákony proti "skupinám smrti" odhlasovala drtivá většina poslanců a počátkem června je podepsal prezident Vladimir Putin.

Témata:  Rusko sebevražda sociální sítě

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.