Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvíc peněz dává teroristům Írán, říká zpráva amerického ministerstva zahraničí

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Washington - Americká diplomacie zveřejnila výroční zprávu, která viní Írán z podpory světového terorismu a protiizraelsky působících organizací. Zpráva se zabývá obdobím let 2015 až 2016.

V roce 2016 byl Írán zdaleka největším státním sponzorem terorismu na světě, citovala ze zprávy agentura AP. V Afghánistánu a Pákistánu verbuje bojovníky pro šíitské milice operující v Sýrii a v Iráku. Nezmenšuje se íránská podpora libanonského hnutí Hizballáh.

V roce 2016 byl hlavním organizátorem vražedných útoků Islámský stát (IS), který své operace rozšiřuje zejména po ztrátě území v Sýrii a Iráku. Ve srovnání s rokem 2015 se loni zvýšil počet teroristických útoků v Iráku o pětinu a skupiny napojené na IS působily ve víc než 20 zemích, uvádí ministerská zpráva.

V letech 2015-2016 se nicméně v globálním měřítku počet teroristických útoků snížil. Zatímco v roce 2015 se jich uskutečnilo 11.774, loni to bylo 11.072, odvolává se dokument na statistiku Marylandské univerzity. Snížil se i počet obětí z 28.328 na 25.621. Méně teroristických útoků bylo zaznamenáno v Afghánistánu, Sýrii, Nigérii, Pákistánu a Jemenu, více naopak v Kongu, Iráku, Somálsku, Jižním Súdánu a Turecku.

Americký prezident Donald Trump přitom letos v červnu obvinil Katar z financování terorismu na té nejvyšší úrovni. Mírněji se tehdy k napjaté situaci v Perském zálivu vyjádřil americký ministr zahraničí Rex Tillerson, podle kterého Katar již v boji proti terorismu udělala pokrok.

Americké ministerstvo zahraničí označuje Írán za sponzora mezinárodního terorismu nepřetržitě od roku 1984. "Zůstal jím i v roce 2016, kdy si skupiny napojené na Írán udržovaly schopnost ohrožovat zájmy USA a jejich spojenců," píše se v dokumentu.

Témata:  terorismus Írán EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.