Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maduro to přehání? Stížnost bude řešit Haag

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Kolumbijští a chilští zákonodárci si došlápli na prezidenta Venezuely. Podali na něj totiž stížnost k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu (ICC). Nicalás Madura má být vyšetřován kvůli spáchání zločinů proti lidskosti. Těch se Maduro podle nich dopustil zásahy proti opozici, ale také tím, že se Venezuelanům nedostává potravin a léků. Informoval o tom španělský deník El País.

Stížnost iniciovaná kolumbijským senátorem Ivánem Duquem viní Madura z toho, že se podílel na vážném porušování mezinárodního práva už od roku 2008, kdy byl ministrem zahraničí. Do čela země nastoupil v roce 2013 po smrti svého předchůdce Huga Cháveze.

Kolumbijští a chilští kongresmani Madura viní mimo jiné z vražd způsobených přímým či nepřímým podněcováním, z nucených deportací, použití nepřiměřené síly či zatýkání a mučení členů opozice. Při nynějších demonstracích, které trvají od dubna a které vláda brutálně potlačuje, zemřelo ve Venezuele přes 100 lidí. Už v roce 2014 si protivládní protesty vyžádaly 43 obětí.

Ve stížnosti na Madura k ICC se také uvádí, že prezident v zemi úmyslně vytvořil takové životní podmínky, v nichž někteří Venezuelané "nemají přístup k potravinám a lékům". Podle autorů stížnosti se takové jednání "blíží zločinu genocidy, protože se týká velkého počtu lidí". Opozice dlouhodobě kritizuje ekonomickou politiku socialistické vlády, kterou činí zodpovědnou z hluboké ekonomické krize.

Venezuela se od loňska potýká i s politickou krizí. Od loňského ledna má v parlamentu většinu opozice, práci poslanců ale blokuje nejvyšší soud nakloněný prezidentovi. Minulý týden v neděli uspořádala opozice vlastní referendum, v němž se 98 procent hlasujících vyslovilo proti vládě. 

"Venezuelský lid včera ukázal, že podporuje demokracii, svobodu a právní stát. Ale jejich silné a odvážné akce si stále nevšímá špatný lídr, který sní o tom, že se stane diktátorem," komentoval události americký prezident Donald Trump.

V pondělí pak opozice vyhlásila nové kroky vůči vládě. Dnes by měla být podepsána dohoda o jmenování vlády národní jednoty, ve čtvrtek se má konat celonárodní stávka a v pátek chce parlament jmenovat soudce nejvyššího soudu. 

Senátor Duque dnes také kritizoval vlády ostatních zemí regionu, které se podle něj "omezily na mírnou salónní kritiku" Madurovy vlády a neudělaly zatím žádný konkrétní krok. Organizace amerických států (OAS) se situací ve Venezuele už několikrát zabývala, zatím se ale neshodla na žádných sankcích, například na pozastavení členství Venezuele v této organizaci.

ICC je nezávislý orgán (není součástí OSN), jehož úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů ve světě. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN. Venezuela je členem ICC od jeho vzniku v roce 2002.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro ICC

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy