Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump kvůli Rusku ukončil pomoc syrským povstalcům

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington/Damašek - Americký prezident Donald Trump nechal zastavit dodávky zbraní takzvaným umírněným povstalcům v Sýrii, prý chce tímto způsobem zlepšit spolupráci s Ruskem v Sýrii. Moskva jako spojenec Damašku považuje jakoukoli podporu sil bojujících proti Bašáru Asadovi za poškozování svých zájmů.

Zbraně oddílům, které jsou zapojeny do boje proti Asadovi, několik let dodávala CIA, která také zajišťovala povstalcům výcvik. Informuje o tom list The Washington Post

Vyzbrojování umírněné opozice bylo jedním z hlavních bodů pomoci protiasadovských sil minulé americké administrativy. Prezident Barack Obama nechal program zahájit v roce 2013. Úspěšnost tohoto plánu ale zpochybňovala i část jeho stoupenců. Hovořilo se o nebezpečí, že se zbraně dostanou do rukou radikálů. CIA program pozastavila už letos v únoru, kdy vypukly na severu Sýrie boje mezi frakcemi syrské opozice.

Trump zrušením dodávek nejenom vyhoví ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ale jeho krok je také přiznáním, že USA si uvědomují, že mají jenom omezené možnosti přispět k Asadovu sesazení.

Zástupkyně mluvčího Bílého domu Sarah Sandersová k ukončení programu řekla, že netuší, zda to bylo tématem dvojí Trumpovy schůzky s Putinem na summitu G20 v Hamburku. CIA zprávu washingtonského listu nechala bez komentáře.

Témata:  Donald Trump USA ruské angažmá v Sýrii Sýrie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.