Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Archeologové se spletli. První lidé přišli do Austrálie dříve, než si mysleli

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Podle nové studie Queenslandské univerzity přišli první lidé na sever Austrálie někdy před 65.000 lety, ještě před vyhynutím obřích živočichů. V Austrálii tehdy žili ještě například klokani vážící až 450 kilogramů.

Antropologové a archeologové se dosud nemohli shodnout na době příchodu prvních lidí na australský kontinent, uváděla se doba před 60.000 a 45.000 lety.

Podle nové studie, kterou vedl Chris Clarkson, byl na základě nalezených vzorků v lokalitě Madjedbebe na severu Austrálie posunut příchod lidí o 5000 let dál.

Archeologové našli v roce 2015 na 11.000 různých předmětů, třeba ostrých kamenů, brousků či sekyrek, které používali lidé a které vědci datovali do doby před 65.000 lety. Podle archeologů byla tehdejší civilizace na tomto místě značně "technologicky sofistikovaná". "Na místě jsme nejspíš nalezli nejstarší sekyrku na světě, různé brousicí nástroje či opracované kameny, které mohly sloužit jako kopí," dodává Clarkson.

"Nyní můžeme s jistotou říci, že lidé do Austrálie přišli před 65.000 lety," říká vědec. V Austrálii tehdy žili tajemní vačnatci vombati velcí jako nosorožci, osmimetroví ještěři, ptáci velikosti lidí nebo želvy délky jednoho automobilu.

Ačkoli byla tehdy hladina moře o mnoho níže než dnes, čímž byla vzdálenost mezi ostrovy na jihovýchodě Asie a Austrálií výrazně kratší, šlo podle Clarksona "o první velké překonání moře lidmi v historii".

Témata:  Austrálie pravěk vědci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy