Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo chce zatlačit na Turky, vztahy jsou napjaté

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Další napětí v německo-tureckých vztazích vyvolalo úterní zadržení šesti bojovníků za lidská práva včetně Němce. Berlín dnes oznámil, že se zpřísní cestovní doporučení pro Turecko a změní politika vůči Ankaře.

"Musíme přistoupit k nové orientaci naší politiky vůči Turecku," uvedl dnes spolkový ministr zahraničí Sigmar Gabriel, který ve středu kvůli novému napětí v německo-tureckých vztazích přerušil svou dovolenou.

Německo dosud na eskalaci ve vztazích s Tureckem reagovalo s rozvahou a čekalo, že Ankara "opět přijde k rozumu", uvedl dále Gabriel. Dočkalo se ale jen nových zklamání, dodal. Proto se ministerstvo rozhodlo mimo jiné zpřísnit doporučení pro Němce cestující do Turecka - ať turisty či podnikatele.

Německá vláda ve středu Ankaře pohrozila mimo jiné pozastavením unijní pomoci se zvládáním migrační krize. Gabriel si ve středu předvolal velvyslance Ankary v Berlíně. Podle dnešního prohlášení turecké diplomacie byla reakce německých úřadů "přímým zásahem do turecké justice" a komentáře Berlína "překročily hranici".

Německý bulvární deník Bild, který se odvolává na diplomatické kruhy, dnes napsal, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce zadržované bojovníky za lidská práva vyměnit za za bývalé příslušníky turecké armády, kteří požádali v Německu po loňském zmařeném převratu o azyl. Už před časem údajně Erdogan navrhl podobnou výměnu dvou bývalých generálů za německo-tureckého dopisovatele deníku Die Welt Denize Yücela, kterého Ankara drží ve vyšetřovací vazbě od února.

Gabriel dnes uvedl, že mu není známo, že by Turecko oficiálně nabídlo Německu takový "handl". "Četl jsem to jen v novinách," řekl.

Témata:  Německo Turecko Sigmar Gabriel

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy