Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce zdiskreditovat Muellera

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Vyšetřovatel Robert Mueller se zajímá o kontakty obchodních společností Donalda Trumpa s Rusy a o jeden z hlavních zdrojů jeho půjček, německou Deutsche Bank. Americký deník The New York Times napsal, že se prezidentský tým snaží Muellera zdiskreditovat a vyšetřování zablokovat.

Agentura Bloomberg napsala, že Muellerovi vyšetřovatelé zkoumají transakce Trumpových firem s Ruskem, které zahrnují prodej bytů v objektech, jež prezident vlastní, dále mnohamilionový prodej domu na Floridě a soutěž Miss Universe, kterou v roce 2013 v Moskvě uspořádala společnost patřící Trumpovi. Předmětem zkoumání jsou i půjčky prezidenta u Deutsche Bank, která je jednou z mála finančních institucí ochotných pravidelně s Trumpem spolupracovat.

Sám Trump listu řekl, že pokud se Muellerovi lidé začnou zabývat jeho osobními financemi, bude to v rozporu s jejich úkolem vyšetřovat ruský skandál.

Není prý ani vyloučeno, že se Bílý dům pokusí vyrobit kauzu, jež by vedla k Muellerovu odvolání. Trumpovi poradci zkoumají Muellerovu minulost či jeho styky s bývalým šéfem FBI Jamesem Comeym, jehož Trump z funkce odvolal.

Člen prezidentova právního týmu Jay Sekulow řekl agentuře AP, že Trumpovi poradci "soustavně sledují možnost střetu zájmů (Roberta Muellera) a při vhodné příležitosti o tom promluví".

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová ve čtvrtek prohlásila, že Trump nemá "v této chvíli" v úmyslu Muellera jeho funkce zbavit, ale nevyloučila, že to v budoucnu udělá.

Témata:  Donald Trump USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.