Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jeruzalémě vypukly ostré střety s muslimy, zasahuje policie

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Při dnešních střetech v jeruzalémské Starém Městě bylo zraněno 22 lidí. Násilnosti ještě neskončili, policie proti demonstrantům používá zábleskové granáty a gumové projektily.

Muslimové se dnes v poledne modlili v ulicích města, protože odmítají projít detektory, které Izrael nainstaloval u vstupů k mešitám. Jde o bezpečnostní opatření zavedené kvůli útoku, při němž tři Arabové před týdnem zabili dva izraelské policisty.

Ve Starém Městě bylo zřízeno množství kontrol, kterými nemohou projít dál k mešitám muži mladší 50 let, jak dnes rozhodla policie.

Ke Lví bráně, vedoucí do historické části Jeruzaléma, v poledne dorazil v čele jedné skupiny věřících jeruzalémský velký muftí Muhammad Husajn. "Toto bude dlouhá zkouška vůle," sdělil věřícím. Vyzval je, aby ignorovali vstupy s detektory a modlili se raději před nimi.

Smyslem protestní modlitby je vynutit si původní uspořádání. Podle muslimů Izrael porušil dohody, když zavedl nová opatření. Posvátný okrsek na Chrámové hoře totiž spadá pod muslimskou nadaci a jen ona má právo opatření měnit.

Témata:  Jeruzalém Izrael Palestina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy