Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský senát celý den řešil kontroverzní zákon o nejvyšším soudu

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Polský senát dnes celý den jedná o kontroverzním zákonu o nejvyšším soudu. Před budovou senátu, Sejmu i polského nejvyššího soudu proti zákonu protestují tisíce demonstrantů, informoval list Gazeta Wyborcza.

Zákon schválil ve čtvrtek Sejm, dolní komora polského parlamentu, navzdory tomu, že se jeho návrh stal předmětem široké mezinárodní kritiky, a to i ze strany Evropské komise. V případě jeho schválení by mandát jeho soudců - až na několik vybraných výjimek - skončil.

Vládní strana Právo a spravedlnost se od nástupu k moci v roce 2015 pokouší zvýšit kontrolu vlády nad soudy a médii. V rétorice vládní strany se často opakuje, že "kasta"soudců neslouží všem Poláků, ale pouze "elitám". Agentura AFP v tomto kontextu uvádí, že 28 let po pádu komunismu je průměrnému soudci něco mezi třicítkou a čtyřicítkou.

Reformu polského soudnictví se znepokojením sleduje i Evropská komise. Ta ve středu Polsko vyzvala, aby proces na týden zmrazila. Brusel se obává toho, že polské soudy skončí ve vleku exekutivy a dělba moci je přitom jedním ze základních principů Evropské unie. Nad vývojem v Polsku dnes vyjádřili obavy i předsedové třech nejdůležitějších soudních instancí ČR a předsedkyně slovenského nejvyššího soudu.

Polská premiérka Beata Szydlová ve čtvrtek uvedla, že tlaku - domácímu ani zahraničnímu - neustoupí.

Agentury AFP a Reuters poukazují na nezvyklou rychlost, s jakou byl zákon o nejvyšším soudu v Sejmu schválen: pouhých devět dní od předložení návrhu, a navíc v době, kdy jsou mnozí Poláci na prázdninách.

Témata:  Polsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy