Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův zeť bude příští týden vypovídat o Rusech

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Zeť a poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner bude o ruské roli během loňských prezidentských voleb vypovídat v Kongresu nejen v pondělí, ale také v úterý.

Oznámil to podle agentury Reuters výbor pro tajné služby Sněmovny reprezentantů, který je jedním ze čtyř kongresových výborů, které ruskou kauzu prošetřují.

Zatímco v pondělí 24. července Kushnera na uzavřeném jednání vyslechne senátní výbor pro tajné služby, o den později bude manžel Trumpovy dcery Ivanky hovořit před sněmovním výborem pro tajné služby.

Ve středu pak kvůli ruské aféře před justiční výbor Senátu předstoupí Trumpův syn Donald mladší a někdejší šéf Trumpova volebního týmu Paul Manafort. Ani jejich výpověď nebude veřejná, ačkoli původně senátní výbor tvrdil opak. Nově ale vedení výboru v prohlášení sdělilo, že na základě vznikající dohody o podmínkách výpovědi chtějí Trump mladší s Manafortem svědčit na uzavřeném zasedání.

Středeční jednání se odehraje na základě dobrovolnosti, to znamená, že prezidentův syn s Manafortem do Senátu přijdou o své vůli a ne na předvolání. Pokud by ale dorazit odmítli, tak senátní výbor již předem avizoval, že by jim předvolání poslal. To by ale výslech o několik týdnů opozdilo.

Očekávaným jádrem všech tří slyšení zcela jistě budou vazby Trumpovy kampaně na Rusko. Prezident jakékoliv spojení s Moskvou odmítá a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice. Média ale v posledních týdnech informovala o řadě kontroverzních kontaktech, které Trumpovi lidé s Rusy udržovali. Velkou pozornost upoutala loňská schůzka Trumpa mladšího, Kushnera a Manaforta s ruskou právničkou.

Témata:  USA Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress) Jared Kushner

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy