Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi dovolené v Řecku neruší, zemětřesení je neodradilo

Santorini, Řecko
Santorini, Řecko
Foto: Pixabay

Praha - Jen jednotlivé žádosti o změnu místa dovolené mají české cestovní kanceláře od svých klientů, kteří mají dnes a v neděli odlétat na řecký ostrov Kos, kde si páteční zemětřesení vyžádalo dva lidské životy a 120 zraněných.

Podobně jen ojediněle čeští dovolenkáři žádají o předčasný návrat z Kosu. ČTK to řekli zástupci cestovních kanceláří a místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Neměli informace o tom, že by v noci na dnešek ještě nějací čeští turisté v obavách z dalších otřesů přespali mimo hotely.

Na Kosu je s českými cestovními kancelářemi nyní zhruba 1930 lidí, dnes a v neděli se pěti letadly vymění přibližně 800 z nich, uvedl Papež. Páteční výměna turnusů se podle něj značně zpozdila, ale čeští turisté se vrátili v pořádku. O dřívější návrat už turisté příliš nežádají, navíc to není jednoduché, protože letadla jsou úplně plná. "Člověk by si asi musel koupit sám letenku a letět třeba přes Atény a na vlastní náklady, a lidé o tom uvažují i z ekonomického rozměru," řekl Papež.

Na možnost dřívějšího návratu z Kosu se v pátek ptala skoro polovina klientů, dnes už jsou to jen jednotlivé žádosti, protože situace na ostrově se výrazně zlepšila, potvrdil marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma. Cestovní kancelář má na Kosu zhruba 630 klientů. V pátek večer podle Zímy ostrov zasáhl ještě jeden slabý otřes, noc už ale byla klidná, byla obnovena infrastruktura, funguje doprava, dodávky elektřiny i vody. "Klienti spali v hotelích," řekl. Dnes už situaci vnímají jinak, byli u moře a koupali se, dodal s odvoláním na informace od delegátů Eximu.

Kos se vrátil do normálu také podle Jana Bezděka, mluvčího cestovní kanceláře Fischer, která má na ostrově stovky klientů. Předpokládá proto, že lidé o spaní venku v noci na dnešek už neměli zájem. "Všechny hotely, ve kterých máme klienty, jsou zkontrolované a jsou v pořádku a všechno funguje, jak má," řekl. Podobně se vyjádřili také mluvčí cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný a Blue Style Václav Nekvapil.

Témata:  Řecko zemětřesení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy