Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodloužení sankcí proti Rusku skončí? Brusel důrazně varuje USA

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská komise dnes varovala americký Kongres před přijetím nových sankcí proti Rusku a vyzvala Washington, aby zamýšlené kroky koordinoval s partnery ze skupiny G7.

Brusel se obává, že další sankce by mohly mít "široké" a "nezamýšlené důsledky" na Evropskou unii, zejména na její energetiku. Republikáni a demokraté v Senátu a Sněmovně reprezentantů dosáhli dnes průlomu v jednání o zákonu, který by umožňoval nové sankce vůči Rusku, Íránu i KLDR.

Nové protiruské sankce už v červnu hladce prošly Senátem a dnes představitelé obou komor Kongresu oznámili, že se dohodli na odstranění zásadních překážek k přijetí zákona. Proti dalším sankcím se staví prezident Donald Trump, jemuž by navržený zákon ztížil odvolávání sankcí. Sněmovna má o balíku opatřeních hlasovat v úterý.

Nové americké sankce by mohly dopadnout například na výstavbu druhé větve plynovodu Nordstream z Ruska pod Baltským mořem do Německa. Berlín už varoval USA před odvetou, pokud by další sankce měly zasáhnout firmy, které se na jeho výstavbě podílejí, zejména ruský Gazprom, uvedla agentura Reuters.

Témata:  EU USA Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy