Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump na Twitteru rozvířil vody. Rozepsal se o milostech

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump v sobotní sérii rozhořčených komentářů k vývoji vyšetřování takzvané ruské kauzy, která se dotýká i jeho rodiny, napsal na twitteru, že hlava Spojených států má pravomoc kohokoli omilostnit.

To ještě více podpořilo spekulace, že Trump zvažuje milost pro svou rodinu, poradce a dokonce i pro sebe. V noci na dnešek nicméně prezidentův právní tým uvedl, že se touto možností vůbec nezabývá, napsala agentura AP.

"Každý se shodne na tom, že prezident USA má kompletní pravomoc poskytnout milost," napsal Trump na twitteru v rámci sérii několika sobotních příspěvků, ve kterých kritizoval fakt, že vyšetřování ruské role v loňských prezidentských volbách míří na něho a jeho rodinu, zatímco tábor jeho někdejší demokratické rivalky Hillary Clintonové je této věci ušetřen. V tweetech rovněž připomněl sporné počínání Clintonové, která jako americká ministryně zahraničí používala k pracovním účelům svůj soukromý e-mail.

V souvislosti s milostmi list The Washington Post již ve čtvrtek napsal, že Trump a jeho lidé hledají způsob, jak poskytnout pardon svým blízkým spolupracovníkům i členům rodiny. Americké zákony umožňují prezidentovi udělit milost, a to dokonce ještě předtím, než je daný člověk vůbec z nějakého zločinu obviněn, připomněla BBC.

Možnost, že se Trump vydá cestou milostí, znepokojila řadu demokratických činitelů. Mluvčí Demokratické strany označil zmíněné zprávy jako mimořádně zneklidňující. Demokratický senátor Mark Warner, který je místopředsedou senátního výboru pro tajné služby, poznamenal, že udělení pardonu komukoli by bylo překročením základní hranice.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy