reklama

Proti procesu, který opozice a organizace Reportéři bez hranic (RSF) považuje za politicky motivovaný, před budovou soudu demonstrovalo několik stovek lidí. "Žurnalistika není zločin," volali dnes demonstranti před budovou soudu.

"Podle vlády je každý, kdo je v opozici terorista," řekla tisku před zahájením procesu členka parlamentu za prokurdskou Lidovou demokratickou stranu (HDP) Filiz Keresteciogluová. Trestnímu stíhání čelí z vězení i desítka poslanců této strany, včetně obou jejich spolupředsedů Selahattina Demirtaşe a Figen Yüksekdagové.

Mezi hlavními obžalovanými v dnes zahájeném proces jsou členové vedení listu Cumhuriyet Akin Atalay, Mehmet Orhan Erinç a Önder Çelik, pro něž obžaloba požaduje tresty vězení od 11,5 roku do 43 let. Pro šéfredaktora Murata Sabuncua požaduje prokuratura až 15 let vězení.

V nepřítomnosti je souzen i bývalý šéfredaktor deníku Cumhuriyet Can Dündar, který nyní žije v Německu. Dündar byl již loni v nepřítomnosti odsouzen za vyzrazení státního tajemství k pěti letům vězení kvůli zveřejnění fotografií a videa z ledna 2014 s vozy s tureckými zbraněmi určenými syrským povstalcům.

"Proces s (listem) Cumhuriyet je procesem s celou žurnalistikou v Turecku," prohlásil šéf nevládní organizace Reportéři bez hranic Christophe Deloire. "Novináři jsou souzeni jako teroristé, přitom nedělali nic jiného než svou práci," dodal Deloire.