reklama

Trumpovo vítězství v Západní Virginii potvrzují téměř úplné výsledky sčítání, podle nichž republikánský uchazeč o nominaci obdržel kolem 77 procent hlasů. Soupeření demokratů vyhrál Sanders s 51,4 procenta hlasů, zatímco Clintonová dostala 36 procent.

U Trumpa zatím není jasné, kolik z 34 delegátů získal. U demokratů bylo v Západní Virginii ve hře 37 delegátů - v hlasování se bojovalo o 29 z nich, zbytek jsou takzvaní superdelegáti, kteří vesměs straní Clintonové. Ta má díky tomu zatím jistých 17 delegátů, stejně jako Sanders.

Republikánské primárky se uskutečnily také ve státě Nebraska, kde Trump získal všech 36 delegátů; jeho vítězství při hlasování bylo ovšem méně přesvědčivé - dostal 61,4 procent hlasů.

Oficiálně má republikánského kandidáta do Bílého domu vybrat červencový sjezd - k automatické nominaci Trumpovi do soubojů v Západní Virginii a Nebrasce chybělo 169 k potřebným 1237 delegátům.

Clintonová dál s náskokem vede celý souboj demokratů o nominaci do zápasu o Bílý dům. Dosud jí k většině 2383 delegátů, potřebných k nominaci, chybělo jen 155 delegátů, zatímco Sanders podle odhadu CNN disponoval před západovirginskými primárkami podporu 1448 delegátů.