Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel "první legální sovětský milionář" Arťom Tarasov, bylo mu 67 let

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - V neděli ve věku 67 zemřel na zápal plic Arťom Tarasov, první "legální" či "oficiální" sovětský milionář.

Na sklonku komunismu se stal průkopníkem podnikání, tehdy ještě pod pláštíkem "družstevníka". Tarasovovým prvním "družstvem" byla svatební agentura Progress, která dokázala během pár dnů vydělat 100.000 rublů, tedy přibližně tisícinásobek Tarasovova inženýrského platu. Než ji úřady zavřely jako nemorální.

Tarasovovo další družstvo opravovalo elektroniku, pak se pustilo do obchodování s počítači. Tehdy devětatřicetiletý "družstevník" se v populárním televizním pořadu pochlubil měsíčním platem ve výši tří milionů rublů, z čehož 180.000 rublů odváděl jako daň z bezdětnosti - a to průměrný plat v SSSR tehdy činil 263 rublů.

"Pak mu i druhé družstvo zavřeli. Tarasov se soudil, vyhrál, ale zabavené peníze zpátky nedostal," konstatovala televize Pervyj kanal.

Podle Tarasovových vzpomínek "družstevní milionáři", kteří se při prvních vydělaných milionech třásli, že je "zavřou a zastřelí", než si zvykli na kufry plné peněz, vymizeli na počátku 90. let. Vystřídali je jejich někdejší pronásledovatelé z výborů, kteří se v divoké privatizaci bleskově domohli pohádkových majetků a stali se oligarchy.

Tarasov dvakrát emigroval do Londýna, byl také poslancem (dolní komory ruského parlamentu) Státní dumy.

Témata:  úmrtí Rusko Sovětský svaz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy