Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael chce uklidnit bouřlivou situaci. na Chrámové hoře ale kvůli bezpečnosti zůstanou detektory

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

New York - Izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon před zasedáním Rady bezpečnosti informoval, že jeho země chce  snížit napětí v Jeruzalémě po vystupňovaném násilí v posledních dnech, ale nemá v úmyslu ustoupit od nových bezpečnostních opatření na Chrámové hoře.

Danon to uvedl před zasedáním Rady, které se bude zabývat sporem o detektory kovu na Chrámové hoře. Rada se k tomuto naléhavému bodu sejde na základě sobotního podnětu Švédska, Francie a Egypta. S touto iniciativou přišly poté, co si násilnosti kvůli tomuto konfliktu v pátek vyžádaly šest mrtvých.

„Každý bude moci na Chrámovou horu přijít a modlit se, ale uděláme vše nezbytné pro zajištění své bezpečnosti," citovala AFP vyjádření velvyslance Danona, který dodal, že bezpečnostní opatření zůstanou zachována.

Po útoku na policisty, který se odehrál předminulý týden v pátek, postavil izraelské úřady u vstupu na posvátný okrsek na Chrámové hoře detektory kovů. Odtamtud si totiž podle úřadů útočníci přinesli zbraně. Při incidentu byli všichni tři útočníci zabiti. Zranění utrpěli také tři izraelští policisté, z nichž dva později v nemocnici zemřeli.

Témata:  Izrael Jeruzalém OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy