Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump bojuje proti Obamacare. Tento systém znamená smrt, hlasujte pro zrušení, vyzval senátory

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump vyzval senátory, aby dnes hlasovali o zahájení debaty o zrušení systému zdravotního pojištění, který zavedl jeho předchůdce Barack Obama. Republikáni, kteří mají ve stočlenném Senátu pouze 52 křesel, nemají zřejmě pro přijetí zákona o zrušení takzvané Obamacare v Senátu dostatek hlasů, neboť jej odmítají podpořit i tři republikánské senátorky.

"Obamacare je smrt," řekl Trump na tiskové konferenci v Bílém domě. Za ním přitom stály rodiny, které údajně Obamova zdravotnická reforma znevýhodnila. "Každý senátor, který bude hlasovat proti tomu, aby se začalo o zákonu (o zrušení Obamacare) debatovat, tím Americe říká, že nemá žádný problém s noční můrou, kterou je Obamacare," dodal Trump. Později své poselství zopakoval i na twitteru.

Šéf senátní frakce republikánů Mitch McConnell má podle agentury AP v plánu vyzvat dnes k hlasování o zahájení debaty o zrušení zdravotnické reformy. Výsledek tohoto hlasování je ale nejistý.

Původní plán zrušení a okamžité náhradní reformy zdravotního pojištění padl, když se republikáni minulý týden nedopočítali 50 senátorských hlasů, potřebných ve stočlenné horní komoře k přehlasování odporu demokratů. Když záměr zrušit a nahradit Obamovu reformu nevyšel, rozhodlo se vedení republikánů s podporou Donalda Trumpa odhlasovat alespoň konec Obamacare s tím, že náhrada bude dojednána během dvou příštích let.

Proti zrušení Obamacare se postavila aljašská senátorka Lisa Murkowská, její kolegyně Shelley Mooreová Capitová ze Západní Virginie a Susan Collinsová ze státu Maine. Problém by představovala také absence senátora Johna McCaina, který se léčí se zhoubným nádorem mozku. Jeho kancelář dnes ale oznámila, že se hlasování zúčastní.

Republikáni si mohou dovolit jen dva hlasy proti. V případě hlasování padesát na padesát rozhoduje svým hlasem viceprezident Mike Pence.

Témata:  Donald Trump USA obamacare

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy