Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS plánuje pomstu? Kvůli ztrátě Mosulu může zaútočit na velká města morem, varují experti

Islámský stát nacvičuje invazi?
Islámský stát nacvičuje invazi?
Foto: Reprofoto YouTube

Mosul/Londýn – Islámský stát by se mohl pokusit pomstít za ztrátu Mosulu, který před několika dny získala zpět irácká armáda. Podle odborníků by mohli použít na antibiotika odolnou formu moru, která by mohla zabít až miliony lidí. Kromě toho také bojovníci Islámského státu měli v Mosulu celou dobu na dosah radioaktivní kobalt 60, díky kterému mohli vytvořit tzv. špinavou bombu.

Skupina džihádistů by mohla podle serveru Express použít zbraňovanou formu takzvané černé smrti, kterou by mohla rozptýlit nad některým z velkých britských měst. Bezpečnostní experti se totiž obávají, že s tím, jak IS ztratil Mosul a rozsáhlá území v Sýrii, může skupina uchýlit k zoufalým činům.

Jejich obavy potvrzují dokumenty objevené na univerzitě v Mosulu, které byly zachyceny po dobytí města. Podle nich bojovníci IS testovali účinky chemických zbraní na lidech. Výzkumní pracovníci Světové zdravotnické organizace (WHO) odhadují, že 50 kilogramů látky uvolněných nad městem o velikostí Londýna, by mohlo infikovat až 300 tisíc lidí. Server také poukazuje na velký mor, který Londýn zasáhl v roce 1666 a při kterém zemřelo 100 tisíc lidí, tedy asi 20 procent obyvatel.

Odborníci mají s odkazem na tuto historickou zkušenost strach, že IS by mohl mor využít jako chemickou zbraň „Koneckonců, bakterie byly používány jako zbraně dlouho předtím, než se jim začalo říkat bakterie,“ vysvětluje novinář Eric Boodman.

„Infikované mrtvoly byly katapultovány přes zdi. V Benátkách zkoušeli destilovat jedovatou tekutinu z napuchlých lymfatických uzlin nakažených morem. Japonská letadla rozptýlila nad nepřátelským územím infikované blechy. Pokud ti, kteří mají hanebné motivy a technické znalosti, chtějí zbrojit pomocí bakterií, tak mohou,“ varuje.

Morová epidemie, která ve středověku zpustošila Evropu, je smrtelná do jednoho týdne. Mezi příznaky onemocnění patří horečka, zvracení, puchýře a bolestivé krvavé otoky na krku, v podpaží a na slabinách.

Kromě toho deník The Washington Post informuje, že irácká armáda objevila v Mosulu radioaktivní materiál, konkrétně kobalt 60. Naštěstí ale zůstal po tříletém obléhání města nedotknutý. Džihádisté o látce buď nevěděli, nebo ji nedokázali získat ze strojů.

IS v Mosulu dostal pod kontrolu mnoho skladů se zbraněmi, bombami, raketami i bitevními tanky. Společně s nimi ale také získali materiál, který mohl posloužit k vytvoření tzv. špinavé bomby. Podle The Washington Post se kobalt nacházel v univerzitním skladu v přístrojích, kterými se běžně během radioterapie zabíjejí rakovinotvorné buňky.

Témata:  Islámský stát Irák mor

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.