Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za Češkou zraněnou v Hurgadě dnes přiletí čeští lékaři

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Praha/Káhira - Do Káhiry dnes přiletí tým českých lékařů, kteří posoudí, kdy bude možné přepravit Češku zraněnou při útoku na turisty v Hurgadě do České republiky. MZV ČR doporučuje občanům cestujícím do rudomořských letovisek, aby v případě, kdy opouští hotelový rezort, nevyužívali k rekreaci veřejné, nebo běžné veřejnosti přístupné pláže.

Na cestu je připraven Airbus A319 ve verzi Medevac, tedy vojenský speciál pro převoz zraněných "Další informace k tomuto případu budou k dispozici pravděpodobně dnes v odpoledních hodinách, kdy do Káhiry přiletí český lékařský tým, aby na místě posoudil, kdy bude možné českou občanku převézt zpět do ČR," uvedlo dnes k případu zraněné české turistky ministerstvo zahraničí.

V pondělí odpoledne Černínský palác informoval o tom, že zdravotní stav ženy, která leží v nemocnici v Káhiře, se prudce zhoršil. Ještě v pondělí ráno přitom byla podle ministerstva žena v dobrém stavu. V nemocnici v Káhiře je její rodina i zástupci českého velvyslanectví v Egyptě.

Šestatřicetiletá Češka byla zraněna 14. července v Hurgadě, kde mladý Egypťan zaútočil nožem na turisty na pláži. Dvě německé turistky zabil a další turistky zranil, mezi nimi ženu z Česka, kterou zasáhl do nohy a do zad.

MZV ČR, mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi, nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí.

V reakci na sebevražedné útoky namířené proti Koptům je v Egyptě od 9. dubna 2017 vyhlášen výjimečný stav. Nařízení o vyhlášení výjimečného stavu dosud nemělo jakýkoliv přímý vliv na fungování egyptských turistických letovisek u Rudého moře. Občanům ČR pobývajícím v Egyptě v rámci organizované turistiky doporučujeme řídit se pokyny cestovních kanceláří a jejich delegátů.

Témata:  Češka pobodaná v Egyptě Češi Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Egypt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy