Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Uprchlíci" z amerického kamionu byli obětí obchodu s lidmi. A není to ojedinělý případ

USA
USA
Foto: Pixabay

San Antonio - Tragická událost ve které přišlo o život nejméně deset osob se udála v texaském San Antoniu v noci ze soboty na neděli tamního času. Podle místních policistů se stali obětí obchodu s lidmi a incident není ojedinělý.

Devět mrtvých bylo v noci ze soboty na neděli nalezeno v kamionovém návěsu na parkovišti obchodu Walmart v San Antoniu, druhém největším městě amerického Texasu. Další člověk později zemřel v nemocnici. 

„To, co se dnes večer stalo, je jednoznačně případ obchodu s lidmi,“ řekl velitel místní policie William McManus na tiskové konferenci v neděli v časných ranních hodinách. McManus dále vysvětlil, že policie byla na kamion upozorněna poté, co jeden z převážených přišel za zaměstnancem Walmartu a požádal o vodu.

Smrt převážených osob lze podle policie přičíst zadušení a nesmírnému vedru. Návěs obsahoval také nejméně dvě děti ve školním věku. Velitel požárníků ze San Antonia Charles Hood komentoval, že mnoho z nich mělo tep přesahující 130 úderů za minutu a sálalo z nich teplo.

Police Chief William McManus and Fire Chief Charles Hood briefing on tractor trailer found with multiple deceased after being smuggled inside. 8538 IH35S

Zveřejnil(a) San Antonio Police Department dne 23. červenec 2017

Dvacet nalezených bylo okamžitě převezeno do nejbližších nemocnic. „Ti lidé byli v návěsu bez jakékoliv vody a byli velmi dehydratovaní. Je velké štěstí, že jsme nenašli mrtvé všechny,“ doplnil Hood.

Řidiče vozidla vzali policisté ihned do vazby. „Řidič a kdokoliv je za to zodpovědný budou čelit závažným obviněním,“ upřesnil McMagnus. Státní zástupce Richard Durbin poté celý incident nazval „pašovacím podnikem, který se strašlivě pokazil.“

„Všichni ti lidé jsou obětí bezohledných pašeráků lidí, kteří se vůbec nezajímají o stav svého velmi křehkého nákladu. Představte si jejich utrpení, když byli uzavření v malém prostoru při teplotě  dosahující až 40°C," řekl Durbin. 

„Tohle není ojedinělý incident, stává se to často,“ tvrdil McManus. „Naštěstí jsme tento našli. Naštěstí někteří lidé přežili,“ dokončil. V kamionu mohlo být původně mnohem více lidí. Úřady se nyní snaží zjistit odkud kamion přijel a kdo za incidentem stojí. Původ pasažérů se zatím nepodařilo zjistit.

Témata:  Texas v USA USA pašování

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.