Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výměna ministra spravedlnosti USA? Trump kope do Sessionse kvůli Clintonové

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Dle informací listu The Washington Post americký prezident Donald Trump řeší v soukromém okruhu svých poradců možnost odchodu ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse.

Zdroje citované deníkem tvrdí, že otázka Sessionsova osudu je aktuální v posledních dnech, kdy Trump opakovaně a často veřejně vyjadřuje pocit zmaru nad ministrem spravedlnosti, který je zároveň i nejvyšším žalobcem.

Někteří Trumpovi spolupracovníci vnímají zvažovaný odchod Sessionse jako možnou součást strategie k odvolání zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který rozplétá kauzu ruské role během loňských prezidentských voleb v USA. Mueller se věnuje i vazbám Trumpova štábu a jeho rodiny s Moskvou, takový směr vyšetřování prezident tvrdě kritizuje a označuje to za hon na čarodějnice.

Trump před týdnem v rozhovoru s listem The New York Times prohlásil, že kdyby věděl, že se Sessions vzdá formálního dohledu nad vyšetřováním ruské kauzy, vybral by si na tento vládní post někoho jiného.

V pondělí si na twitteru Trump položil otázku, proč Sessions, který je podle prezidenta pod tlakem ze všech stran, nevěnuje pozornost "zločinům a ruským vazbám křivácké Hillary (Clintonové)".

Na ministra spravedlnosti zaútočil i dnes. "Nejvyšší žalobce Jeff Sessions zaujal vůči zločinům Hillary Clintonové a únikům tajných informací VELICE slabou pozici," napsal na twitteru. V dalším dnešním tweetu pak jako problém označil to, že vyšetřování neúspěšné demokratické prezidentské kandidátky má na starosti úřadující šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Andrew McCabe. "Dostal pro manželku 700.000 dolarů od H (Hillary)!" tvrdí Trump.

Prezident tak naráží na fakt, že guvernér státu Virginie Terry McAuliffe, blízký spojenec Clintonové, pomohl získat McCabeově manželce Jill zmíněnou sumu na její kampaň v roce 2015, kdy se neúspěšně ucházela o křeslo ve virginském Senátu.

Témata:  Donald Trump USA Hillary Clintonová Jeff Sessions

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy