Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští senátoři požadují uvalení sankcí na Polsko kvůli zničeným pomníkům

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Horní komora ruského parlamentu dnes požádala prezidenta Vladimira Putina, aby nařídil příslušným úřadům vypracovat odvetná opatření proti Polsku za jeho rozhodnutí odstranit pomníky sovětským vojákům. Kreml zatím nerozhodl.

"Žádáme, abyste nařídil federálním orgánům výkonné moci předložit komplexní návrhy na možné zavedení opatření omezeného charakteru v oblasti dvoustranné spolupráce s Polskou republikou," praví se v rezoluci, ze které citovala agentura Interfax.

Senátoři připomněli, že v Polsku "téměř 500 pomníků a památníků je odsouzeno k odstranění a zničení", což podle nich svědčí o snaze Varšavy přepsat dějiny, přestože "pouze díky vítězství nad fašismem, ke kterému rozhodujícím způsobem přispěl Sovětský svaz, zůstalo Polsko zachováno jako stát a polský národ nebyl vyhlazen ani vyhnán".

"Je to iniciativa Rady federace. Bude se dál rozpracovávat, až se dočkáme, co konkrétně nám naši senátoři navrhují," poznamenal mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dalších vyjádření na toto téma se zdržel.

Moskvy se dotklo i to, že polští poslanci přijali příslušný zákon 22. června, tedy právě na výročí útoku vojsk nacistického Německa na Sovětský svaz v roce 1941.

Zákon o zákazu propagace komunismu se podle polské televize netýká pomníků padlých rudoarmějců na hřbitovech či jiných pietních místech, ale odstranění hrozí památníkům polsko-sovětského "bratrství ve zbrani". Rusko chystaný krok Varšavy považuje za nemorální a také za nelegální a tvrdí, že zachování pomníků zaručuje rusko-polské ujednání z let 1992 až 1994. "Polské úřady velmi dobře chápou, jak hluboce urazí ruský lid a lid zemí, které byly součástí SSSR. I tak ale ve Varšavě vědomě pokračují s touto nehoráznou provokací," dodalo ruské ministerstvo.

Témata:  Rusko Polsko II. světová válka

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy