Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Nigérii bylo uneseno deset členů výzkumného týmu

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Abuja - Z nigerijské vesnice Jibi bylo uneseno deset členů geologického výzkumného týmu, včetně profesorů, řidičů a dalších zaměstnanců univerzity Maiduguri.

Za činem zřejmě stojí Boko Haram. S odkazem na nigerijskou státní ropnou společnost NNPC, pro kterou geologové pracovali, o tom dnes informovala agentura Reuters.

NNPC oblast již více než rok zkoumá s cílem objevit ropu. V regionu ale už osm let působí skupina Boko Haram, jejímž cílem je vytvořit stát s přísnými islámskými pravidly.

Vládní příjmy Nigérie, která je klíčovým členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a největší ekonomikou v Africe, ze dvou třetin závisejí na ropě. V důsledku útoků ozbrojenců na ropné rafinerie v deltě řeky Niger loni produkce klesla asi o třetinu, což prohloubilo hospodářskou krizi.

Témata:  Nigérie Boko Haram únos / rukojmí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.