Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamas má být na seznamu teroristických organizací, rozhodl soud EU

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu
Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Lucemburk - Palestinské hnutí Hamas by mělo zůstat na unijním seznamu teroristických organizací. Rozhodl tak dnes Soudní dvůr EU, případ proto vrátil nižší instanci.

Separatistická organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) působící na Srí Lance by naopak ze seznamu měla podle soudu zůstat vyňata. 

Nižší instance soudu EU v prosinci 2014 rozhodla o vyřazení Hamasu ze seznamu teroristických organizací na základě formálních nedostatků někdejšího rozhodnutí EU, kterým bylo hnutí na soupis v roce 2003 zapsáno. Nestalo se tak totiž na základě zhodnocení činů Hamasu, ale na základě informací z médií, internetu, ale i od USA a Izraele, což soud nepovažoval za dostatečné.

Proti rozhodnutí se však v lednu 2016 odvolaly členské země EU. Následně v září loňského roku generální advokátka Soudního dvora Evropské unie Eleanor Sharpstonová uvedla, že Hamas opravdu měl být odstraněn ze seznamu teroristických organizací, jelikož vlády osmadvacítky neposkytly dostatečné důkazy o tom, že se Hamas podílí na teroristických útocích.

Ačkoliv rozhodnutí Sharpstonové závazné nebylo, není příliš obvyklé, aby se soudní dvůr jejími doporučeními neřídil.

Témata:  HAMÁS Soudní dvůr EU EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy