Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký fotbal poškozuje hráčům mozek? Studie odhalila brutální následky sportu +VIDEO

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Boston - Americký fotbal způsobuje u valné většiny hráčů poškození mozku. Tyto příznaky mělo 99 procent bývalých hráčů profesionální zámořské ligy NFL. Vyplývá to ze studie vědců Bostonské univerzity.

Ze 111 testovaných zesnulých profesionálů jen jediný neprokázal chronickou poruchu CTE. "Není pochyb o tom, že lidé, kteří hrají americký fotbal, jsou ohroženi tímto onemocněním," uvedla neuroložka Ann McKeeová ve studii, kterou v úterý publikoval Journal of the American Medical Association.

Vědci zkoumali mozek 202 zemřelých hráčů, z toho větší polovina působila v NFL. Ostatní byli hráči amerického fotbalu v nižších soutěžích, na vysokých či středních školách. Byli ve věku 23 až 89 let.

McKeeová však připustila, že vědci měli k dispozici pouze vzorky darované rodinami hráčů, které se zřejmě rozhodly do studie zapojit proto, že u fotbalistů se právě příznaky CTE projevily. Tato porucha vede k zániku mozkových buněk, depresi, agresi a demenci.

V minulých letech už američtí vědci upozorňovali na jiné případy hrozby poškození mozku při sportu. Jako nebezpečné zmiňovali zejména box a hlavičkování ve fotbale.

Témata:  americký fotbal sport zdraví mozek

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy