Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obrana proti migrantům? Obyvatelé francouzského města si sami vybudovali zeď

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Semeac - Obyvatelé francouzské vesničky se zřejmě zhlédli v Donaldu Trumpovi a staví zeď proti migrantů. Ne však na nějaké hranici, nýbrž kolem hotelu, který se má stát střediskem pro uprchlíky. Téměř dvoumetrová bariéra jim má zabránit ve vstupu do objektu.

Francouzští vesničané se rozhodli proti migrantům bojovat svérázným způsobem. V místním hotelu by mělo vzniknout centrum pro uprchlíky. Obyvatelé tvrdí, že se jich nikdo neptal a proti nápadu protestují. Rozhodli se kolem objektu vztyčit zeď o velikosti 6 stop (asi 1.8 metru), aby fyzicky zabránili komukoliv ve vstupu.

Nově postavená barikáda vznikla dnes ráno společnou silou vesničanů, kteří jsou prý migrační krizí zděšení. Celou skupinku vede muž jménem Laurent Teixeira. Ten pro média uvedl, že zeď neznamená nepřátelské úmysly vůči nově příchozím. Pouze vyjadřuje nechuť nad umístěním centra do středu města.

Podle Teixereiry se místní bojí, že by příval nově příchozích obyvatel zahltil školy. Navíc označil celý projekt za neprůhledný, protože se prý vesničanů neptal, zda s ním souhlasí. „Nikdo nám neřekl nic o tom, jak by se tito migranti měli zařadit do běžného života. Ve školách pro ně není místo,“ vysvětloval Teixereira.

Semeac se nachází v jižní části Francie a jeho populace je kolem 5000 obyvatel. Do hotelu by se vešlo maximálně 85 uprchlíků. Formule 1, jak se hotel nazývá, původně vlastnila společnost AccorHotels. Je však jedním z 61 objektů, které vláda pro ubytování migrantů zakoupila. 

Klíče od hotelu měly být původně předány v průběhu zítřejšího rána, ale nyní není jasné, zda k tomu dojde. Do Evropy podle průzkumů agentury Frontex přišlo zatím v roce 2017 asi 110 000 migrantů a většina z nich skončila v Itálii. Ta momentálně prosí ostatní země, aby jí pomohly břemeno nést. 

Témata:  Francie migrace uprchlíci

Aktuálně se děje

9. května 2024 9:59

Vyjádření Bidena o zastavení dodávek zbraní považuje Izrael za zklamání

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bělorusko

Bělorusko chce systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.