Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Macron uctil památku kněze, kterého před rokem zavraždili džihádisté

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Saint-Étienne-du-Rouvray (Francie) - Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes uctil památku kněze Jacquesa Hamela. Toho zavraždili dva džihádisté přesně před rokem na severu Francie. Vatikán plánuje Jacquesa Hamela ve zrychleném procesu vysvětit jako mučedníka.

Při ceremonii v městečku Saint-Étienne-du-Rouvray na severozápadě Francie Macron zdůraznil povinnost každého náboženství potlačovat nenávist, napsala agentura AFP. Pietní akce začala několika minutami ticha v 07:00 (SELČ), což je čas, kdy 85letý Hamel před rokem zahájil svou poslední mši.

Macron v emotivním proslovu označil zavražděného kněze za mučedníka a symbol humanismu. „Tvář Jacquesa Hamela se stala tváří toho v nás, co odmítá tuto arogantní kulturu smrti a terorismu," řekl. „Dva teroristé určitě věřili, že před jeho oltářem se jim podaří do řad francouzských katolíků zasít touhu po pomstě a represích, ale neuspěli," dodal Macron a poděkoval místním obyvatelům za jejich ukázkový postoj „neúnavných budovatelů míru".

Útok v Rouenu, při němž dva 19letí útočníci hlásící se k Islámskému státu kněze podřezali přímo v kostele, uvrhl podle starosty Saint-Étienne-du-Rouvray místní obyvatele do „víru emocí". Nevedl však k dalším násilnostem, nýbrž ke vzniku několika iniciativ podporujících dialog mezi muslimy a křesťany.

„Atentát měl zřejmě ukázat nesmiřitelnost dvou náboženství. V tom naprosto selhal," řekl agentuře AFP rouenský farář Auguste Moanda-Phuati. „Cítíme, že ta rána je velmi hluboká a stále se nezahojila," dodal Moanda-Phuati při ceremonii, které se zúčastnil také francouzský premiér Édouard Philippe, ministr vnitra Gérard Collomb či zástupci Francouzské rady muslimské víry (CFCM).

Témata:  Francie Emmanuel Macron teroristický útok na kostel ve Francii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy