reklama

U charitativní organizace East Anglian Air Ambulance (EAAA) William pracoval dva roky, létal vrtulníkem na pomoc lidem postiženým infarktem a dalším pacientům. Své rozhodnutím zdůvodňuje tím, že chce více pomáhat své babičce, královně Alžbětě II.

Agentura AFP cituje z jeho otevřeného dopisu, v němž 35letý princ skládá hold svým kolegům. Uvádí, že během oněch dvou let byl svědkem mnoha „hrozivých tragédií". Píše také o tom, že na jedné z prvních služeb letěl k mladému muži, který spáchal sebevraždu. Tato zkušenost jej natolik zasáhla, že se rozhodl věnovat se spolu se svým bratrem princem Harrym a svou manželkou problematice duševního zdraví.

Princ popisuje, že jako pilot musel s vrtulníkem při zásazích dosedat do zahrad domů, na školní pozemky i na pláže.

Své rozhodnutí zveřejnil v době, kdy se královna Alžběta a její choť princ Philip části svých královských povinností vzdávají ve prospěch mladší generace. V prosinci Buckinghamský palác oznámil, že jednadevadesátiletá královna přenechá patronát nad 25 charitativními organizacemi dalším členům rodiny, tedy i princi Williamovi a jeho ženě Kate.

William dbá na to, aby žil jako každý jiný, napsala agentura AFP. Je první osobou s nárokem na britský trůn, která v civilním životě vykonávala zaměstnání. Svůj plat, jehož výši nikdy nezveřejnil, věnoval charitě.