reklama

"Je to tam na břehu skutečně mrtvá velryba?" museli se podivovat turisté a Pařížané v sobotu ráno při pohledu na jeden z břehů řeky Seiny. Vyvržená velryba vypadá opravdu jako skutečná. Ale nenechte se mýlit, jde totiž o umělecké dílo. 

I tak si mnoho kolemjdoucích myslelo, že by mohlo jít o skutečnou velrybu. "Forenzní vědci" si velrybu obcházeli a pečlivě studovali. Pravdou ale je, že jde o uměleckou instalaci, kterou přes noc sestavili umělecký soubor the Captain Boomer z Belgie. Gigantický výtvor měří 17 metrů a dokonce z něj lze vycítit pach mrtvé velryby.

"Umístili jsme velrybu na břeh v noci a připravili jsme i krev a pach. Ráno byla socha oplocena, aby si lidé udrželi odstup. Utvořili jsme jakýsi kruh kolem sochy, který měl poloměr asi 7 metrů," vysvětlují umělci na svých webových stránkách.  

Tento odstup dává divákům ještě větší pocit, že velryba je skutečná. Výše zmínění "forenzní vědci" byli ve skutečnosti aktivisté z umělecké skupiny, která velrybu instalovala. Vydávali se za fiktivní členy Severomořské velrybářské asociace, která neexistuje. Herci své role za plotem neodhalili. 

Projekt má za cíl zejména upozornit na vliv lidské činnosti na životní prostředí a všechny živočišné druhy, včetně velryb. Například vorvaň obrovský je zaznamenán na červené listině Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN). Aktivisté spatřují hlavní důvod toho, že druhů ubývá, v komerčním lovu velryb.