Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neobvyklý výrok Alžběty II.:Čínští úředníci jsou hrubí a nediplomatičtí

Alžběta II.
Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn - Britská královna Alžběta II. označila chování čínských úředníků během přípravy loňské návštěvy prezidenta Si Ťin-pchinga za velmi hrubé. Výrok je velmi neobvyklý, protože Alžběta si své názory nechává většinou pro sebe.

Královna se k říjnové návštěvě čínské hlavy státu vrátila na středeční zahradní slavnosti v Buckinghamském paláci v rozhovoru s policistkou Lucy D'Orsyovou, která byla zodpovědná za bezpečný průběh akce.

Policistka Alžbětě II. vylíčila náročné jednání s čínskými zástupci, načež jí královna odvětila, že byli "velmi hrubí k (naší) velvyslankyni". D'Orsyová následně popsala incident, kdy čínští zástupci odešli ze setkání s britskou velvyslankyní v Číně za "velmi hrubý a velmi nediplomatický".

Vyjádření zřejmě nepomůže snaze britské vlády o výrazné prohloubení obchodních vztahů s Pekingem. "Čínská státní návštěva byla ale nesmírně úspěšná a všechny strany úzce spolupracovaly na tom, aby proběhla hladce," mírnila diplomatickou roztržku mluvčí královny.

Na veřejnost unikl i záznam rozhovoru královny s premiérem Davidem Cameronem, na němž se šéf britské vlády svěřil, že na plánovaný summit proti korupci dorazí i zástupci dvou zřejmě nejzkorumpovanějších zemí světa. Výslovně zmínil Nigérii a Afghánistán.

Témata:  Královna Alžběta II. Čína Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy