Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek chce po Egyptu vysvětlení incidentu, po kterém zemřela Češka

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Praha – Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) trvá na tom, že Egypt musí sdělit, co přesně se odehrálo předminulý týden při útoku na pláži v letovisku Hurgada. V důsledku incidentu v noci na dnešek zemřela občanka České republiky. „Je to strašné, když se někdo nevrátí z dovolené domů. Je mi velmi líto, musím vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým," uvedl Zaorálek, který také vyjádřil soustrast rodině zemřelé.

Egypt by podle Zaorálka rovněž zvážit, zda neodškodní pozůstalé v Česku. Záležitost odškodného se severoafrickou zemí již řeší diplomacie, ještě dnes by mohl Zaorálek mluvit se svým egyptským protějškem. „Ta situace je výjimečná, proto jsme začali jednat s egyptskou stranou. Protože mi připadá podivné, abychom sdělili pozůstalé rodině, že se má v civilním sporu obracet na soud," řekl. egyptským ministrem.

Žena z České republiky, kterou zranil útočník na pláži v Egyptě, v noci na dnešek zemřela. Do nemocnice v Káhiře se vypravil soudní lékař, který provede ohledání těla a rozhodne, zda bude provedena pitva v Egyptě. Diplomacie kvůli chybějícím podrobnostem o útoku zaslala ve středu do Egypta nótu. „Trváme na tom, že potřebujeme vědět, co se na pláži skutečně stalo," uvedl dnes Zaorálek.

Káhira by měla podle ministra zahraničí sdělit, zda se jednalo o ojedinělý čin, nebo naopak koordinovanou a připravovanou záležitost. „Potřebujeme vědět, jestli to byl teroristický útok a jaké bylo jeho pozadí," uvedl. Informace jsou důležité i pro Egypt, konstatoval Zaorálek. "Oni se na základě toho budou nějak chovat," dodal.

Mladý Egypťan během útoku 14. července zabil dvě Němky a několik dalších žen pobodal. U zraněné Češky měla léčba příznivý vývoj, v pondělí se ale projevilo multiorgánové selhání. Podobné informace jako Česko požadují vzhledem ke svým obětem i Němci, s kterými Česko svůj postup koordinuje, řekl Zaorálek. "Německá strana se obrátila na Egypt s podobnou záležitostí také, je na Egyptu, jak rychle bude schopen odpovědět," uvedl.

Témata:  Češka pobodaná v Egyptě Lubomír Zaorálek Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Egypt

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy