Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hádky v Bílém domě: Trumpovi muži jsou jako dva kohouti, přou se kvůli únikům informací

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - V Bílém domě roste napětí. Mezi dvěma předními muži prezidenta Donalda Trumpa se rozhořel spor, který americká média interpretují jako souboj o vliv. 

Nový šéf komunikace Bílého domu Anthony Scaramucci týden po nástupu do funkce označil personálního ředitele Reince Priebuse za původce úniků informací, které přispívají k nelichotivému Trumpovu obrazu v médiích. Priebuse se zastal předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, podle něhož má prezidentovu důvěru.

Spor mezi vlivnými představiteli současné americké administrativy doutnal už před Scaramucciho nástupem do funkce, kam přišel s pověstí „napraveného" Trumpova kritika. Jeho příchodu se údajně Priebus vehementně snažil zabránit.

Podnětem k tvrdému útoku na personálního šéfa se stala středeční zpráva deníku Politico, který informoval o Scaramucciho příjmech z podílu na investiční firmě, jež pobíral ještě v červnu. Scaramucci na twitteru uvedl, že se kvůli údajnému úniku této informace obrátí na Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Za vynesením této informace podle něj stojí právěPriebus, který prý médiím vyzradil i další citlivé informací. „Pokud chce Reince objasnit, že není původcem úniků, ať to udělá," řekl dnes Scaramucci v rozhovoru s televizí CNN.

Informace o Scaramucciho příjmech jsou veřejně dostupné a nebylo nutné je médiím tajně předávat, upozornil deník The Washington Post.

Priebus dosud na Scaramucciho verbální útoky veřejně nezareagoval. Personálního šéfa Bílého domu se však dnes veřejně zastal vlivný předseda Sněmovny Ryan, podle něhož odvádí Priebus „fantastickou práci". Oběma mužům navíc poradil, aby si sedli a vše si ujasnili.

Třiapadesátiletý někdejší finančník Scaramucci nastoupil do čela oddělení komunikace, když upadl v nemilost tehdejší mluvčí Sean Spicer, jehož veřejná vystoupení se nejednou stala terčem kritiky. Spicer krátce po Scaramucciho příchodu na svou funkci rezignoval.

Trump si od lednového nástupu do funkce opakovaně stěžoval, že z jeho týmu unikají informace, které v médiích vyznívají pro prezidenta nepříznivě.

Témata:  Donald Trump Bílý dům USA USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy