reklama

PiS si podle Kaczyńského počká, s jakou verzí reformy prezident přijde, než strana podnikne další kroky. Nepřijme prý ale žádnou „částečnou reformu", protože polské soudnictví potřebuje „radikální reformu", k níž bez ohledu na veto dojde.

Duda, který sám pochází z PiS a dosud se nijak neprotivil jejím často kontroverzním návrhům schváleným parlamentem, oznámil, že vetuje dva zákony kritizované domácí opozicí i Evropskou komisí. Do dvou měsíců chce předložit vlastní verze zákonů o nejvyšším soudu a soudcovské radě, které chtěla PiS podřídit ministru spravedlnosti a parlamentu.

„Nezbývá mi než říci, že to byla chyba, velmi vážná chyba, ale tím to končí. Teď musíme myslet na to, jak z toho ven, jak z toho udělat jen incident, na který se brzy zapomene a my půjdeme vpřed," komentoval Dudovo počínání Kaczyński v rozhovoru se soukromou polskou televizí TV Trwam.

Prezident podle něho zastavil zásadní reformu, která měla přispět k dekomunizaci polského soudnictví. Prezidentovi se navíc podařilo docílit situace, o níž opozice neúspěšně usilovala 20 měsíců, tedy přiblížit polskou politiku možnému zvratu, přičemž „dnes se bohužel takové nebezpečí objevilo", uvedl nejmocnější polský politik.

Polská vláda čelí zesílené kritice i z Bruselu, jenž jí dlouhodobě vyčítá kroky omezující nezávislost justice, které podle unijních představitelů ohrožují podstatu právního státu v zemi. Evropská komise ve středu dala Varšavě měsíc na to, aby schvalovanou justiční reformu uvedla do souladu s unijním právem. Zásadním problémem je podle EK chystané propuštění soudců nejvyššího soudu, o jehož novém složení by rozhodl ministr spravedlnosti.

Kaczyński dnes prohlásil, že komise vyvíjí na Polsko „psychologický nátlak" a že země musí tvrdě bránit své zájmy. „Musíme se tvrdě hájit a jednoduše se nebát. Dovolávat se evropského práva, neboť to je na naší straně," řekl politik.

Kvůli novým zákonům, které v parlamentu prošly pohodlnou většinou hlasů PiS, ve Varšavě demonstrovaly tisícovky příznivců opozice, kteří hovoří o ohrožení polské demokracie.