Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelský premiér žádá pro palestinského vraha tří osadníků trest smrti

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Jeruzalém - Palestinec, který minulý pátek zavraždil tři židovské osadníky na okupovaném Západním břehu Jordánu, by měl dostat trest smrti. Myslí si to izraelský premiér Benjamin Netanjahu. I když izraelský právní řád umožňuje vynášení trestu smrti, uplatněn pouze jedinkrát - při popravě nacistického zločince Adolfa Eichmanna v roce 1962, připomněla agentura AP.

Podle tiskových agentur o trestu smrti šéf vlády mluvil při návštěvě rodiny obětí v osadě Halamiš nedaleko Ramalláhu. „Trest smrti pro teroristy - nadešel čas v nejtěžších případech ho uplatnit," prohlásil premiér.

„Je to zakotveno v zákonu. Je k tomu nutné jednomyslné rozhodnutí soudců, ale jestli chcete znát stanovisko vlády a moje jako premiéra, tak v případu, jako je tento..., by měl být vykonán," dodal.

Podle izraelského listu Haarec Palestinec ubodal tři lidi: ženu a muže okolo šedesátky a muže kolem čtyřiceti let. Další, osmašedesátiletá žena utrpěla zranění a byla převezena do nemocnice. Všechny oběti jsou podle izraelských médií členy jedné rodiny. V domě byly i děti, kterým se ale nic nestalo.

Útočník byl v médiích indetifikován devatenáctiletý Palestinec Umar Abid, který žil ve městě nedaleko osady. Postřelil jej soused napadených, který slyšel výkřiky a přiběhl na pomoc.

Témata:  Benjamin Netanjahu Izrael Palestina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy