reklama

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International se pustila do Ruska kvůli zadržení novináře. Skupina poukazuje na to, že jde o „porušení ruských zákonů a mezinárodních norem".

„Vorobjovskij byl násilně převezen ze svého domova do oblastní psychiatrické kliniky ve Voroněži 6. května večer", uvedla AI. Své obhájkyni aktivista řekl, že mu na dveře zabušili muži, kteří se vydávali za pracovníky plynárenské společnosti. Když jim otevřel, prokázali se jako zdravotníci z psychiatrické kliniky. Tři hodiny byl v nemocnici uvázán k lůžku, píchali mu injekce s neznámým obsahem a byl proti své vůli nucen polykat léky.

Vorobjovskij, který se často účastnil ve Voroněži opozičních demonstrací, „mohl být zadržen kvůli své otevřené kritice vládní politiky a porušování svých práv na svobodu vyjádření", usoudila AI.

Jeho právnička Olga Gnězdilovová uvedla, že soud měl dnes posuzovat případ jejího klienta, ale jednání se nakonec neuskutečnilo. Mluvčí soudu agentuře AFP řekla, že „tento druh záležitostí nekomentuje". Místní prokuratura nicméně požádala vyšetřovatele, aby informace o nucené hospitalizaci prověřili.

Lékaři z kliniky podle AI tvrdí, že nevědí, kdo přivolal sanitku a že nebyl hlášen žádný incident, který by opravňoval nucenou hospitalizaci. Podle informací aktivistových přátel je muž stále držen na klinice. AI vyzvala ruské úřady, aby okamžitě předvedly Vorobjovského před soud, anebo jej propustily na svobodu.