Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při nepokojích v Kongu nejvíce trpí děti a mladiství, varuje UNIDEF

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Kinshasa - Boje mezi armádou a povstalci v Kongu v posledním roce přinutily nejméně 1,4 milionu lidí opustit své domovy, více než polovinu z nich přitom tvoří děti a mladiství. S odkazem na sdělení Dětského fondu OSN (UNICEF) o tom informovala agentura Reuters.

Šedesát procent lidí, kteří byli v posledním roce nuceni opustit své domovy v nepokoji zmítané provincii Kasai, tvoří děti a mladiství. Právě tato skupina uprchlíků je podle UNICEF nejvíce vystavena sexuálnímu a jinému násilí. Povstalci se rovněž často snaží rekrutovat mladé chlapce do svých řad.

Od začátku nepokojů v provincii Kasai podle UNICEF přišlo o život více než 3300 lidí. Násilí propuklo poté, co byl při operaci konžské armády loni v srpnu zabit šéf milice Kamwina Nsapu. Tato milice požaduje po armádě, aby z oblasti Kasai stáhla své vojáky. To však armáda odmítá a naopak se snaží povstalce potlačit.

"Krize má katastrofický dopad na děti," uvedl vyslanec UNICEF pro Kongo Tajudeen Oyewale. "Brutální násilí v Kasai zcela převrátilo život statisíců dětí a jejich rodin," dodal s tím, že v regionu se civilistům nedostává potřebná zdravotní péče a děti kvůli násilí nechodí do škol.

Více než 5000 dětí v této části Konga bylo odděleno od svých rodin a asi 100 dětí přišlo během prvních tří měsíců letošního roku o život, uvedl UNICEF. Přibližně polovinu povstalců tvoří děti a mladiství, mnohým z nich je přitom méně než 15 let.

"V provincii Kasai je v sázce budoucnost celé generace," uvedl Oyewale.

Ve čtvrtek pověřila OSN vyšetřováním násilí v Kasai tři experty. Domnívá se totiž, že konžská armáda má na svědomí stovky obětí z řad povstalců, jelikož pracovníci OSN v Kasai v posledních měsících objevili desítky hromadných hrobů, ve kterých byla těla povstalců. Konžská vláda tvrzení OSN odmítá.

Témata:  Kongo UNICEF OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy