Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký vyslanec: Na Ukrajině je víc ruských tanků, než má celá Evropa

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Zvláštní představitel USA pro Ukrajinu Kurt Volker tvrdí, že ozbrojení ukrajinských sil obrannými zbraněmi by mohlo donutit Moskvu, aby změnila přístup k konfliktu na východě Ukrajiny. Jeho slova cituje server Politico.

Nový americký vyslanec pro krizi na Ukrajině uvedl, že Washington aktivně zvažuje, zda poslat zbraně ukrajinským vládním jednotkám, které bojují proti ruským separatistům na východní Ukrajině. Volker se domnívá, že vyzbrojení ukrajinských vládních sil by mohlo změnit přístup Moskvy ke konfliktu.

„Defenzivní zbraně, které by Ukrajině umožnily bránit se a například zničit tanky, to by skutečně pomohlo" ukončit ruskou agresi v regionu, řekl Volker BBC. Dodal, že o záležitosti se diskutuje a že nic zatím nebylo rozhodnuto.  Volker ale řekl, že nevěří, že by ozbrojení ukrajinských vládní sil bojující v oblasti Donbasu bylo provokativní.

Volker také tvrdí, že vinu za pokračující násilí na východní Ukrajině nese ruská agrese a vyzval k ukončení nepřátelských akcí. „Není to zmrazený konflikt, jedná se o horkou válku. Je to okamžitá krize, kterou musíme co nejrychleji řešit," řekl.

Kromě toho vyslanec říká, že nyní je v zemi víc ruských tanků, než mají všechny země západní Evropy dohromady. „Rusko už je na Ukrajině se všemi svými těžkými zbraněmi. Teď je tam víc ruských tanků, než má dohromady celá západní Evropa. Je to velice velice velký vojenský kontingent,“ varoval. Ještě větší ruský kontingent je pak prý rozmístěn u hranic Ukrajiny.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Ruská armáda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy