reklama

Ministerstvo v prohlášení dodalo, že oficiální odpověď zvažuje a že zatím vyhodnocuje dopad snížení počtu diplomatického personálu.

Krok ohlásil v neděli ruský prezident Vladimir Putin. Jde o odvetu za protiruské sankce ze strany USA.

Ruské ministerstvo zahraničí už v pátek vyzvalo USA, aby do 1. září snížily počet svého diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. Kolika lidí se toto rozhodnutí týká, tehdy neuvedlo. Ministerstvo tím reagovalo na návrh nových amerických sankcí proti Rusku, které v úterý odhlasovala americká Sněmovna reprezentantů a v noci na pátek i Senát.

Z Washingtonu však zaznělo, že tolik diplomatů USA v Rusku ani nemají. "V Rusku 755 amerických diplomatů nemáme," napsal v neděli na twitteru bývalý velvyslanec USA v Moskvě Michael McFaul.

Agentura rovněž cituje ze zprávy generální inspekce ministerstva zahraničí USA vztahující se k roku 2013, v níž se uvádí, že v uvedeném roce americké diplomatické mise v Rusku, včetně ambasády v Moskvě a konzulátů v Petrohradě, Jekatěrinburku a Vladivostoku, zaměstnávaly 1279 lidí. Z toho bylo 934 "místních" zaměstnanců a 301 členů "přímo najatého" personálu z 35 amerických vládních úřadů.

Z tohoto výčtu podle Reuters vyplývá, že skutečný počet Američanů, kteří budou muset odejít, bude "daleko menší než 755".