Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řešení mnohaletého problému? Srbský ministr zahraničí mluví o rozdělení Kosova

Vlajka Kosova
Vlajka Kosova
Foto: Pixabay

Bělehrad - Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić je pro rozdělení Kosova jako pro možné řešení problémů, jež má Srbsko kvůli této bývalé srbské autonomní oblasti.

V přípěvku, který dnes otiskl bělehradský deník Blic a v němž tento názor vyjádřil, se věnoval nedávné iniciativě prezidenta Aleksandara Vučiče, jenž vyzval k veřejné diskusi o Kosovu.

Kosovo vyhlásilo s podporou Západu jednostranně nezávislost v roce 2008. Uznalo ji zatím přes polovinu členských států OSN, ale Bělehrad s podporou zejména Ruska to učinit odmítá a snaží si zachovat vliv hlavně na severu země, kde žije početná srbská menšina.

Vučić nedlouho poté, co koncem června převzal funkci hlavy státu, vyzval k otevřené diskusi o tom, jak dále postupovat v dlouholetých sporech kolem Kosova, které ztěžují cestu Srbska do Evropské unie. Řešit se je nedaří ani prostřednictvím rozhovorů o normalizaci vztahů, které jsou vedeny s pomocí EU.

Prezident si klade otázku, nakolik jsou upřímné hlasy mnoha srbských politiků, že Kosovo musí zůstat součástí Srbska, a nejsou-li jen snahou získat politické body.

Vučičovu iniciativu s neskrývaným potěšením přijala řada albánských činitelů v Kosovu, ale i v Albánii. Předseda albánské vlády Edi Rama v této souvislosti znovu vyzval Srbsko k uznání nezávislosti Kosova.

Témata:  Srbsko Kosovo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy