Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko vyjádřilo "velké znepokojení" nad severokorejským testem, zbrojním ambicím KLDR prý nepomáhá

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko dnes vyjádřilo "velké znepokojení" nad nedávným novým severokorejským raketovým testem a odmítlo obvinění USA, že spolu s Čínou přiživuje raketové a jaderné ambice Pchjongjangu.

Pokusy Washingtonu svalit na Rusko odpovědnost jsou podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí neudržitelné.

Pchjongjang v sobotu potvrdil, že uskutečnil další test mezikontinentální balistické rakety, který označil za "tvrdé varování" pro Spojené státy. K větší aktivitě Číny vyzval následně americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Čína společně s Ruskem podle něj nese za rostoucí hrozbu ze strany KLDR "zvláštní odpovědnost".

"Vyzýváme všechny zainteresované strany, aby se zdržely jakýchkoli kroků, které mohou dál zesílit napětí," uvedlo ruské ministerstvo. "Pokusy představitelů USA a řady dalších zemí přenést odpovědnost na Rusko a Čínu a bezmála vinit Moskvu a Peking z 'přiživování' raketových a jaderných ambicí KLDR jsou neudržitelné," praví se v prohlášení.

Témata:  Rusko USA Severní Korea

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy